Johanna Jacobsson omringades av vägpirater på riksväg 51. Foto: TT/Privat

Johanna omringades av vägpirater

Uppdaterad
Publicerad

Johanna Jacobsson från Finspång var på väg till veterinären i Kumla när hon blev omringad av tre bilar som försökte få henne att stanna.
– Polisen uppmanade mig att låsa dörrarna och fortsätta köra, berättar hon.

Johanna Jacobsson var på väg till veterinären i Kumla med sin katt som blivit akut sjuk när händelsen inträffade. Med i bilen satt även Johannas tonårige son och hans flickvän.

Det var i höjd med det tillfälligt uppsatta trafikljuset på riksväg 51 som tre bilar snabbt körde ikapp hennes bil.

– De kom snabbt ikapp mig, men jag hade grönt ljus i korsningen så jag kunde fortsätta köra. Jag höll ganska högt tempo själv, men de låg på så jag släppte förbi en av bilarna, berättar hon.

LÄS MER: Ovanligt tillvägagångssätt i Örebro

– Den körde inte iväg utan la sig väldigt nära framför min bil.

Stängdes in av bilarna

Johanna har kört på vägen många gånger tidigare och vet att det inte brukar vara särskilt mycket trafik, något liknande har hon aldrig varit med om.

– Sedan började bilen framför att signalera en massa med blinkers och plötsligt kom en av bilarna bakom och la sig bredvid min på vägbanan.

”Fortsätt kör”

Bilen framför började bromsa och den tredje, som då lagt sig tätt bakom Johanna, slog på helljusen för att blända.

– Då sa jag till min son att ringa polisen och fortsätter gasa.

Polisen uppmanade Johanna att inte stanna och att låsa dörrarna. Deras plan var att ställa upp en vägspärr längre fram, men de befann i Hallsberg så det skulle ta ett tag innan de var på plats.

– Allt pågick i ganska höga hastigheter och vi närmade oss en korsning med stopplikt, vad ska jag göra då? tänkte jag. Så i höjd med Pålsboda kom det en annan bil på vägen och bilen som låg intill min var tvungen att flytta på sig.

– Då gasade jag på och körde om. Sen körde jag på ordentligt, men de följde efter.

Polisen placerade ut vägspärr

Polisen placerade ut en vägspärr som Johanna till slut kom fram till, men de efterföljande förarna måste anat oråd och valt en annan väg i en rondell i närheten av vägspärren och kom undan.

– Det var en riktigt otäck upplevelse och jag vill att folk ska veta om det här och vara uppmärksamma. Jag var såpass chockad och skärrad att jag tog en annan väg hem.

”Jag kommer vara på min vakt”

Johanna lyckades läsa av registreringsskylten på bilen framför, men den ska ha varit falsk. Idag känner hon att hon påverkats mycket av händelsen.

– Jag kommer inte vara ute och åka den vägen nattetid den närmsta tiden, jag kommer vara mer på min vakt.

– Jag hade bara en tanke och det var att komma därifrån. Det var ingen rolig upplevelse och jag har aldrig hört talas om detta tidigare, säger Johanna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer