Journalisten: ”Tystnadskulturen är bruten”

Uppdaterad
Publicerad

Fler än 4 000 journalister har skrivit på ett upprop mot sexism, trakasserier och övergrepp inom mediabranschen.

– Jag har själv inte blivit utsatt på jobbet, men jag har blivit utsatt när jag har gjort jobb utanför jobbet, säger Eva Ejdeholt, i journalistförbundets Örebrodistrikt.

Eva Ejdeholt har själv skrivit under uppropet.

– Jag har skrivit under eftersom jag vill visa solidaritet med mina kvinnliga kollegor som har blivit utsatta för sexuella trakasserier på jobbet.

Bransch efter bransch har de senaste veckorna gått ihop och protesterat mot sexuella trakasserier. Senast i raden är journalisterna, som döpt uppropet till ”#deadline”.

Diskussionen är viktig

Varför har det pågått så länge utan något gehör?

– Det här är svåra saker att ta i. Många vet inte hur man ska hantera det, men nu plötsligt kommer alla modiga journalistkvinnor ut och berättar sina historier och då kan ingen längre låtsas som det inte har hänt. Tystnadskulturen är bruten.

Eva Ejdeholt som sitter i journalistförbundets Örebrodistrikt är också reporter på Nerikes Allehanda. Hon berättar att män och kvinnor på hennes arbetsplats har pratat om sexuella trakasserier på arbetsplatser. I framtiden ska dialog vara verktyget för att motverka problemen.

– Jag hoppas att det här ska upphöra på alla arbetsplatser och att cheferna ska bli tydligare och sätta ner foten. Vi behöver prata mer om sådana här saker och föra kloka samtal.

”Hade varit skönt om det varit ett undantag”

Tror du att journalistkåren skiljer sig med andra branscher?

– Jag har funderat på det och man tror ju någonstans att man själv alltid är speciell, men vittnesmålen som väller fram säger oss att vi inte skiljer oss särskilt mycket från andra branscher, tyvärr, säger Eva Ejdeholt och avslutar:

– Det hade varit härligt om det varit ett undantag istället för en regel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.