Foto: SVT

Julkalendern har skapat stickfeber

Uppdaterad
Publicerad

Det är inte bara SVT:s julkalender ”Selmas saga” som blivit succé. Selmas stickade mössa och halskrage har tömt hyllorna i landets garnbutiker.

Det gapar tomt på många hyllor i landets garnbutiker och det har det gjort ända sedan årets julkalender ”Selmas saga” startade 1 december.

Anledningen – alla vill sticka huvudpersonens mössa och krage.

Slut på både garn och stickor

Madelene Melin saknar grått och melerat garn i sina hyllor Foto: Åsa Svennebäck / SVT

– Det har varit galet säger, Madelene Melin på Handarbetsboden i Örebro. Alla garner som går att använda har sålt slut. Ännu värre är det med stickor i rätt storlek. Det finns inte att få tag på i hela landet.

Flera garnbutiker som SVT Örebro varit i kontakt med berättar samma sak. De som har haft turen att få in nytt garn lyckas inte ta in stickor och tvärt om.

På flera bloggar och sajter finns också mönster som skapats av flitiga stickfantaster.

”Fyrkantig lapp med knappar”

”Selmas saga” utspelar sig i vintrig miljö, ofta utomhus och redan på de första bilderna sågs huvudpersonen Selma i sin grovstickade mössa och halskrage.

Cilla Rörby, kostymör

Cilla Rörby som gjort kostymerna till serien fick hjälp av sin assistent att sticka de populära plaggen.

– Jag vet inte hur jag fick inspirationen men jag visste precis hur kragen skulle se ut, och bad henne sticka en fyrkantig lapp som jag sen draperade och försåg med en virkad kant och knappar.

Nästan allt material återvunnet

Garnet i tv-serien var av det billigare slaget som Cilla fyndade på en lågprisbutik. Nästan allt annat material till ”Selmas saga” är sådant hon fått eller sytt om. Pälskragar har tillverkats från gamla trasiga pälsar eller är gjort av fuskpäls.

– Selmas jacka sydde jag av ett överkast som jag fick av en kompis. Några har hört av sig om mönster till den också men då krävs det att man har lite mer sykunskaper för den är ganska knepig att göra.

Ny boll och langettsöm

Selmas mössa fanns sedan tidigare i Cilla Rörbys gömmor men den försågs med en ny boll. Eller egentligen flera.

– Man måste ha flera bollar om de trillar av under en inspelning. Och sen sydde jag langettsöm längst ner på kanten. Det är de röda stygnen som syns i närbilderna.

Guldbaggebelönad 

Det är inte första gången som Guldbaggebelönade kostymören Cilla Rörby skapar trender med sina kläder.

Många stickade karaktären Charlies tröja från julkalendern ”Tjuvarnas jul” 2011. Foto: SVT Bild

– Jag gjorde kläderna till julkalendern ”Tjuvarnas jul” och då skulle alla ha huvudpersonen Charlies tröja. Och när jag skapade Lisbeth Salanders kläder i Millenniumfilmerna var det många som hörde av sig och ville ha det stuket i sin egen garderob.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.