Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Carl Ryrberg är inte bara svensk mästare i fäktning med långsvärd. Nu kan han också bli ”Årets föreningshjälte” Foto: SVT

Juristen som möter motståndarna med riddarsvärd i handen

Uppdaterad
Publicerad

Svensk mästare i fäktning med historiskt långsvärd och jurist på Region Örebro län. Det kan låta som en udda kombination men för Carl Ryrberg fungerar det alldeles utmärkt. Nu är han nominerad till utmärkelsen ”Årets föreningshjälte”.

Det har hänt mer än en gång att Carl Ryrberg fått gå på sammankomster med andra jurister och advokater med brutna fingrar och blåmärken. När han sedan förklarar att han ägnar sig åt historisk kampsport med riddarsvärd brukar en del skaka på huvudet.

Lugn och förtroende

Men för Carl berikar de två världarna varandra.

– Om man är van vid att möta våldsamma ryssar som ger sig på en med långsvärd, då får man ett helt annat lugn och förtroende för sin egen förmåga till vardags.

Brinner för sin förening

Sporten det handlar om kallas Hema – Historical European Martial Arts.

– Det är en kombination av träning, föreningsliv och historia – allt som intresserar mig. Jag brinner för sporten och jag brinner för min förening.

Idag har föreningen Örebro Hema som Carl startade för 14 år sedan ett 50-tal betalande medlemmar. Han själv är svensk mästare i grenen långsvärd och en av hans adepter är svensk mästare i damklassen.

Nomineras av kollega

Det brinnande intresset har lett till att Carl nu nominerats till Årets föreningshjälte av en kollega i Uppsala historiska fäktskola. I motiveringen står bland annat:

”Carl har varit väldigt viktig för den växande sporten Hema i Sverige och naturligtvis även för föreningen han är verksam i. Han tillsammans med andra i hans klubb organiserar också HEMA-tävlingar i Sverige för internationella utövare och han har hjälpt till att arrangera SM i HEMA.

Även om jag är tränare i Uppsala historiska fäktskola så jag är inte direkt engagerad i Carls klubb, men märker hur viktig han är för sin förening och för HEMA som idrott i Sverige och jag tycker det ska uppmuntras.”

Nystartad barnverksamhet

Utnämningen delas ut av spelbolaget Unibet och vinnaren får bland annat 20 000 kronor till föreningens verksamhet.

– Det är jättekul att ha blivit nominerad men framförallt ser jag hur pengarna skulle komma till nytta i och med vår nystartade barnverksamhet, konstaterar han. Då skulle vi kunna köpa in mer utrustning till de yngsta utövarna.

Mer om Hema

Visa

Hema (Historical Europen Martial Arts) är ett samlingsnamn för alla historiska europeiska kampidrotter under historien.

Inom idrotten har man med hjälp av historiska skrifter återskapat flera utdöda grenar.

De flesta grenarna är olika former av fäktning.

Örebro Hema är för närvarande inriktade på tyskt långsvärd, svensk militärsabel och engelsk dräktvärja.

Utövarna har bland annat handskar, jacka, mask och halsskydd.

Långsvärd trots storleken inte så tungt som man kan tro – det väger runt ett par kilo.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer