Inrikes- och justitieminister Morgan Johansson (S). Foto: TT

Justitieminister Morgan Johansson (S) om säkerhet kring moskéer

Uppdaterad
Publicerad

Justitieminister Morgan Johansson (S) säger att det är svårt att säga något generellt om säkerheten kring moskéer i Sverige.

– Det finns ju en hotbild mot många av moskéerna som man ska ta på stort allvar, säger han till TT.

Frågor kring hur säkerheten varit kring moskén i Vivalla vill Justitieminister Morgan Johansson inte uttala sig om utan hänvisar till polisen i Örebro.

Han säger också att det är svårt att säga något generellt om säkerheten kring moskéer i Sverige.

Moskébranden i Vivalla

-  Det ser väldigt olika ut. De allra flesta ställen som jag besöker säger att det finns ett bra samarbete mellan polisen och moskéer, säger Johansson till TT.

TT: Är säkerheten kring moskéer något som bekymrar regeringen?

– Det finns ju en hotbild mot många av moskéerna som man ska ta på stort allvar. Och det finns radikala rörelser som kan utgöra angripare, säger Johansson.

– Det kan gälla både inom den muslimska gruppen, vi vet att det finns konflikter mellan shia- och sunnimuslimer, men det finns också naturligtvis det högerextrema hotet, så det här måste vi naturligtvis ta på stort allvar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Moskébranden i Vivalla

Mer i ämnet