Efter moskébranden i Örebro – tio miljoner krävs för att bygga upp den på nytt

Publicerad

I år är det fem år sedan Örebro moské i stadsdelen Vivalla brann ned. Värden för drygt 20 miljoner kronor förstördes i branden och trots att pengar betalats ut från från försäkringen fattas det fortfarande lika mycket pengar som betalats ut, för att bygga upp moskén på nytt.

– Ja, från 10 miljoner och uppåt, det är mycket kvar, säger Hassan Mountagui, tidigare styrelsemedlem.

Det var natten till 26 september 2017 som Örebro moské i Vivalla stod i lågor. Ingen kom till skada, men de materiella förlusterna var enorma.

Stora delar av lokalen totalförstördes och morgonen efter greps en man i 20-årsåldern för grov mordbrand. Mannen dömdes senare till rättspsykiatrisk vård för att ha anlagt branden.

Moskébranden i Vivalla

I dag, fem år senare, pågår fortfarande återuppbyggnaden av moskén.

Hassan Mountagui, tidigare styrelsemedlem. Foto: Leonora Toplica/SVT

– I och med att det varit coronatider har det varit svårigheter, allting har stannat upp. Det är en ekonomisk fråga, säger Hassan Mountagui.

I klippet ovan berättar Hassan Mountagui när de hoppas på vara klara med återbyggandet och varför man bygger med ett annat material.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Moskébranden i Vivalla

Mer i ämnet