Foto: Angela Hanagarth/SVTVisa alla (4)
Visa alla (4)

Storbrand rasar i moskén i Vivalla

Uppdaterad
Publicerad

Strax efter klockan två i natt kom larmet – moskén i Vivalla brinner. Taket rasade redan efter 25 minuter och skadorna är stora. Vid lunchtid blossade branden upp igen.

När räddningstjänsten kom till platsen var branden fullt utvecklad och taket på byggnaden hade rasat. Räddningstjänsten har jobbat sedan klockan 02.00 med att släcka branden och vid lunchtid blossade branden upp igen.

På tisdagseftermiddagen meddelade räddningstjänsten att de har kontroll över branden. Under natten till onsdagen har två personer från räddningstjänsten bevakat byggnaden.

En man född 1997 har anhållits, misstänkt för mordbrand.

Tidigt på morgonen var tre enheter från Nerikes brandkår på plats och arbetade med branden. Vid niotiden meddelade räddningstjänsten att ytterligare en styrka skulle skickas till platsen, eftersom det bedömdes finnas en risk för att branden skulle sprida sig runt i byggnaden.

Enligt uppgifter från räddningstjänsten ska inga personer ha kommit till skada. Polisen skriver på sin hemsida att södra delen av moskén är helt nedbrunnen, att en mellandel är skadad och att den norra delen ska vara relativt intakt.

– Skadorna är stora, taket rasade efter 25 minuter och vi har gjort allt för att skydda så många delar vi kan av den här byggnaden, sade räddningsledaren Peter Svensson på plats.

LÄS MER/TV: ”En sorgens dag för alla muslimer”

Rubriceras som mordbrand

Polisen rubricerar händelsen som misstänkt mordbrand. Det är ännu oklart vad som förorsakat branden.

– Vi försöker samla så mycket information som möjligt och först och främst utreda om det är ett brott som begåtts eller inte, säger Anders Sjöberg, polisens presskommunkatör.

Har det funnits någon hotbild mot moskén?

– Inte vad som kommit fram, det har funnits lite incidenter tidigare, tillbaka i tiden, men just nu är det inget som kommit fram om att det funnits en hotbild.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Moskébranden i Vivalla

Mer i ämnet