En man anhållen för branden i moskén

Uppdaterad
Publicerad

En man i 20-årsåldern har anhållits misstänkt för mordbrand efter branden i moskén i Vivalla.
Polisen ser i nuläget inga politiska eller religiösa motiv till brottet.

Polisen berättade på en presskonferens på tisdagen att en person anhölls i sin frånvaro strax innan klockan sex på morgonen. Mannen som är född 1997, greps strax efter klockan nio. Mannen greps i centrala Örebro och är nu anhållen misstänkt för mordbrand.

Ser inga religiösa motiv

I dag är en sorgens dag, säger Jamal Lamhamdi, vd för stiftelsen Örebro moské till SVT.

Polisen trycker på att man gärna vill ha in tips, och uppmanar också eventuella vittnen att höra av sig. Samtidigt konstaterar man att man i nuläget inte ser några politiska eller religiösa motiv till brottet.

– Vi har varit väldigt noga med att vi inte spekulerar i motivbilder. Vi har sagt att för närvarande finns det varken, vad vi kan se inledningsvis, religiöst eller politiskt motiv i det här ärendet, säger Bo Andersson, chef för polisområdet i Örebro län.

Har man haft moskén under bevakning?

– Jag kan inga detaljer och det finns ingen känd hotbild som jag känner till just nu, därmed stannar vi där i den frågan, säger Bo Andersson.

Vill inte spekulera om motivet

Moskén har fått stora skador av branden, och vid lunchtid blossade branden upp igen.

Under presskonferensen sa polisen även att de arbetar på bred front, och att de avhåller sig från alla spekulationer om eventuella motivbilder till brottet.

– Vi anser att vi har de resurser vi anser att vi behöver. Förändras det läget kommer vi att få hjälp av polisregionen, fortsätter Bo Andersson.

Jobbar för att mota oron

Annika Laestadius som är chef för lokalpolisområde Örebro sade under presskonferensen att polisen nu jobbar med att mota den oro som uppstått, och att de lägger kraft på att vara tillgängliga, främst på Väster och i Vivalla.

– Det är en utredande del och brottsförebyggande del. Vi ska också försöka jobba för att möta och mota den oro som nu självklart finns och har uppstått i och med den här branden, säger Annika Laestadius.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Moskébranden i Vivalla

Mer i ämnet