På sikt hoppas man bygga upp en ny moské. Foto: SVT

Återuppyggnaden av moskén kommer att kosta miljoner

Uppdaterad
Publicerad

I dag är det två veckor sedan den stora branden rasade som förstörde stora delar av Örebro moské. När nu planerna på en ny mötesplats tar form är det framförallt säkerhet och ekonomi i fokus.

Veckan efter branden var en sorgevecka. Nu när saneringen av brandresterna börjat försöker man ersätta den nedbrunna moskén med andra lokaler.

– Moskén fyller en stor funktion, både i muslimernas liv och i samhället. Vi måste satsa alla goda krafter för att kunna bygga upp den här mötesplatsen igen, säger Hassan Mountagui, vice ordförande för Islamiska kulturcentret i Örebro.

Moskébranden i Vivalla

Han berättar att många visat sitt stöd efter branden.

– Första veckan var det många från Svenska kyrkan som var här vid moskén och som stått här med oss, sida vid sida.

Säkerheten viktig

Islamiska kulturcentret i Örebro förhandlar med kommunen om att använda bolhallen som mötesplats för fredagsbönen, där tusentals personer deltar. Men på sikt hoppas man kunna bygga upp en ny moské. Erfarenheten från branden gör att säkerheten är en viktig del i en kommande moské.

– Om vi lyckas bygga en ny moské i Örebro kommun måste vi bygga den på ett modernt vis och all säkerhet måste finnas. Kameror och allt annat som behövs, säger Hassan Mountagui.

Startat insamling

En återuppbyggnad av moskén kommer att kosta flera miljoner och därför har man startat en insamling till en ny.

– Vi har kämpat från små lokaler till den här stora, säger Hassan och pekar mot brandresterna av den nedbrunna byggnaden.

– Nu måste vi börja på ny kula igen. Hoppet finns om att kunna bygga upp en ny moskén. Varför inte? Allt är möjligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Moskébranden i Vivalla

Mer i ämnet