Foto: Angela Hanagarth/SVT

Moskébrännaren döms till rättspsykiatrisk vård

Uppdaterad
Publicerad

Den man som dömts för att ha anlagt branden i moskén i Vivalla i höstas döms till vård. Det meddelade Örebro tingsrätt på fredagen.

Örebro tingsrätt fann i februari mannen, som är i 20-årsåldern, skyldig till grov mordbrand och grovt olaga hot. Innan domen kunde meddelas fattades det beslut om att han skulle genomgå en rättspsykiatrisk undersökning, vilken genomfördes vid Rättspsykiatriska avdelningen vid Huddinge sjukhus.

Lider av allvarlig psykisk störning

I onsdags kom resultatet från utredningen, som visade på att mannen led av en allvarlig psykisk störning vid branden. Enligt ansvarig rättspsykiatriker lider mannen fortfarande av en allvarlig psykisk störning och det finns risk att han återfaller i brott av allvarligt slag.

Under fredagen meddelade Örebro tingsrätt att mannen döms till rättspsykiatrisk vård, med särskild utskrivningsprövning. Det var även den påföljd åklagare Karl-Erik Antonsson yrkat på.

Ville ha fängelse

Mannen själv har dock motsatt sig att dömas till vård och hellre dömas till fängelse. Hade fängelse utdömts ligger straffvärdet för brotten på sex år.

Mannen ska även betala skadestånd till målsägandena på sammanlagt 40 000 kronor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.