Foto: Johannes Weckström /SVT

Fortsatt tvångsvård för moskébrännaren

Publicerad

Det blir fortsatt rättspsykiatrisk vård för den man som av tingsrätten dömts för att ha anlagt branden vid Örebro moské i höstas. Det meddelar förvaltningsrätten i Växjö i sin dom efter att ha prövat saken.

Det är chefsöverläkaren vid Rättspsykiiatriska regionkliniken i Växjö som ansökt om medgivande till fortsatt sluten rättspsykiatrisk vård för den man som av tingsrätten i Örebro i mars i år dömdes för att ha anlagt branden vid Örebro moské den 26 september 2017.

Han uppger bland annat som skäl i ansökan att mannen:

”...bedöms lida av en allvarlig psykisk störning i form av schizofreniormt syndrom. Under vårdtiden har hans tillstånd fluktuerat. Han har mestadels varit lugn och trevlig i sitt bemötande men har vid några tillfällen uppträtt hotfullt. Hans psykotiska symptom har dämpats men han behöver fortsatt stabiliserande vård.”

Motsätter sig ansökan

Den 20-årige mannen själv motsätter sig via sitt juridiska ombud ansökan och anger som skäl för detta att han mår bra och inte lider av en allvarlig psykisk störning.

Han anser sig inte ha behov av att vistas på en vårdinrättning och att det saknas skäl för att han ska vara inlåst. Han anser sig också vara i mindre behov av medicinering, men kommer att fortsätta med den om läkarna anser att han ska det.

Dessutom menar han att han har ett stort socialt nätverk med en stöttande familj, att han har stor chans att få arbete och att han kan klara sig själv.

Fortsatt tvångsvård

Men förvaltningsrättens sakkunnige, specialistläkaren Carsten Theise, har i den muntliga förhandling som hölls den 8 maj, ställt sig tveksam till om mannen kommer att fortsätta med medicinering, eller ta emot vård på frivillig väg. Han har rekommenderat att vården bör fortsätta och att behovet av detta sker i sluten form.

Enligt förvaltningsrätten uppfylls därmed förutsättningarna för fortsatt rättspykiatrisk vård som får pågå till den 11 november 2018. Innan dess ska ny ansökan om fortsatt tvångsvård inkommit till rätten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Moskébranden i Vivalla

Mer i ämnet