Kocken Erik Hagberg ansvarar för den nya matdistributionen. Foto: Julia Eriksson/SVT

Varma matlådor blir kalla – värms upp hemma

Uppdaterad
Publicerad

Den här veckan är det premiär i Hallsberg. Nu serveras äldre som har hemtjänst kalla matlådor som värms upp hemma – istället för lådor som redan är uppvärmda.

Personalen på Kullängens kök i Hallsberg har fulllt upp. Här lagas, kyls och packas alla matlådor som ska levereras vidare till de äldre som har hemtjänst i kommunen, och som beviljats mattjänst. Nu i veckan kommer alla som har mattjänsten att få hem kalla matlådor, istället för uppvärmda som tidigare.

Beslutet fattades av social- och arbetsmarknadsnämnden eftersom det visat sig vara svårt att hålla maten tillräckligt varm genom hela leveranskedjan.

Jättegott

– Det är jättegod mat med mycket smak och bra konsistens. Allt ligger i egna fack, så om man inte vill ha sås behöver man inte ta den. Jag är jättenöjd, säger Inga Alexandersson från Pensionärsrådet, som fått provsmaka maten.

Det går att välja mellan två alternativ varje dag. Varje matlåda innehåller en huvudrätt med tillbehör. Kocken Erik Hagberg ansvarar för den nya matdistributionen. Han säger att han tänker satsa på en meny med stort utbud av traditionella svenska rätter.

Körs ut tre gånger i veckan

Matlådorna kommer köras ut tre gånger per vecka. Lådorna värms i mikrovågsugn eller vanlig ugn, enligt anvisningen på förpackningen. Det är hemtjänsten som kommer att leverera maten, antingen i samband med redan planerade besök eller vid särskilda besök. Den som behöver hjälp med att värma maten på plats kommer att få det.

– Tidigare var man tvungen att vara hemma när maten kom. Man fick inte den frihet som man önskade, säger Ulla Britt Pedersén från Pensionärsrådet i Hallsberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.