Det hjälper inte att vara flitig som ett bi när vädrets makter slår till. Foto: Lars Pehrson /SvD/TT

Kallt och torrt – dålig kombination om du är bi

Publicerad

Sen vår och torr sommar – det är anledningarna till att honungsskörden ser ut att bli dålig i år. På Örebro Biodlareförening konstaterar man att det varit ett tufft år för bina.

Thomas Claesson är ordförande i Örebro Biodlareförening och har biodling som hobby – som tur är. För årets skörd av honung ser ut att bli mager.

– Våren blev ju försenad i och med att april blev så kall. Det drabbade både växter och bin, förklarar han. När bina gav sig ut för att hämta mat så fanns det ingen så många samhällen har dött av matbrist.

LÄS MER: Kall försommar har halverat honungsskörden

Blommor – men ingen nektar

Den torra fortsättningen på sommaren har inneburit ännu fler svårigheter om man är bi.

– Trots att flera växter har blommat har de inte släppt någon nektar, förklarar Thomas Claesson. Själv hade jag sått höstraps men den släppte ingen nektar heller på grund av torkan.

Thomas har istället fått mata sina bin själv.

Men för honom och andra hobbyodlare är inte bakslaget värst.

– Det finns ju flera odlare som lever på sin verksamhet, för dem blir det besvärligt. För kunderna innebär det att man nog kan förvänta sig högre priser.

Stora geografiska skillnader

Samtidigt behöver det inte vara så att alla odlare drabbas.

– Det kan skilja väldigt mycket geografiskt även i vårt län, säger Thomas Claesson. På bara en kilometer kan det hända mycket. Det beror alldeles på vad som växer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.