Foto: SVT

Ovanligt mål i Örebro tingsrätt – åklagare stäms för obefogat åtal

Uppdaterad
Publicerad

En åklagare i Örebro stäms för obefogat åtal av en man som 2019 stod åtalad för våldtäkt, sexuellt ofredande och misshandel, vid Örebro tingsrätt. Åtalet lades ned. Enligt mannen hade åklagaren inte tillräckligt på fötterna för att driva målet i hamn och lät dessutom stämningansökan kvarstå, trots att misstankarna mot mannen försvagades genom ny bevisning.

I det ögonblick huvudförhandlingen mot mannen inleddes i höstas ska brottsgärningen ha skett enligt den stämningsansökan mannen lämnat in till Örebro tingsrätt – genom så kallad rekonventionstalan.

Åklagaren stäms för obefogat åtal för samtliga tre åtalspunkter som mannen misstänktes och senare friades från.

Friades under rättegång

Åtalet mot mannen lades ned under pågående rättegång, av en annan åklagare. Inte i något av fallen ska den ursprungliga åklagaren enligt mannen ”haft anledning att förvänta sig en fällande dom” utifrån gjorda förhör och inhämtad bevisning. Hen skall även brustit i sin objektivitet, menar han.

Mannen menar även att misstankarna mot honom försvagades ytterligare under förundersökningens gång, och att poliser försökt förmå ett vittne att överdriva uppgifter och att driva ett ärende mot mannen – mot hens vilja.

32 punkter

I stämningsansökan åberopas bland annat förhör med poliser som ska styrka mannens sak. Under ”övrig bevisning” finns 32 punkter, där mannen pekar på omständigheter och brister i det rättsliga förfarandet. Han yrkar också på 635 000 kronor i skadestånd för kränkning och inkomstförluster.

Åklagaren nekar till brott och har tilldelats en offentlig försvarare. Målet ska upp i tingsrätten den 3 och 4 mars, och det är mannen själv som för sin egen talan.

Brott som begås av den som väcker åtal mot någon utan att ha sannolika skäl för åtalet, dvs. när det framstår som mer sannolikt att åtalet ska leda till friande dom än till fällande.

Straffet är böter eller fängelse i högst sex månader.

Källa: Nationalencyklopedin

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer