I slutet av maj 2022 fick Rasmus Paludan inte hålla möte i Vivalla utan fick hålla till på ett industriområde i Örebro. Foto: SVT

Kammarrätten: Paludan borde ha fått hålla möten i Örebro

Uppdaterad
Publicerad

När Rasmus Paludan ville demonstrera i Vivalla och Oxhagen i Örebro i maj och juli 2022 fick han istället hålla sina möten på industirområdet Aspholmen, samt i centrala Örebro. Nu säger Kammarrätten att han inte borde ha tvingats byta plats.

Polisen gjorde bedömningen att det skulle bli svårt att upprätthålla ordningen både i Vivalla och Oxhagen. Därför valde man att istället ge tillstånd till ett möte på ett industriområde i stadsdelen Aspholmen för mötet i maj.

Mötet i juli flyttades till Nygatan i centrala Örebro. Polismyndigheten oroade sig för att det skulle bli stökigt och hänvisade till de kaotiska scener som utspelade sig under påskhelgen 2022 när Paludan ville hålla möte.

Ändrar förvaltningsrättens beslut

Paludan överklagade besluten till Förvaltningsrätten men fick inget gehör. Det beslutet överklagades till Kammarrätten som i en dom anser att Paludan borde ha fått hålla sina möten på de ursprungliga platserna.

Kammarrätten menar att Polismyndigheten inte har kunnat visa på konkreta omständigheter, som skulle ha gjort det svårt att hålla ordning på platsen.

Menar att Paludans rättighet kränkts

I och med flytten till industriområdet har Paludans rätt att hålla en allmän sammankomst påtagligt inskränkts, menar Kammarrätten.

När det gäller mötet i juli så påpekar Kammarrätten att villkoren för att hålla ett möte inte får ”ha den praktiska effekten att det i princip innebär förbud för demonstrationen”. Dessutom menar rätten att polisens begränsning av mötestiden till två timmar saknar lagstöd.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Paludan valde efter ett tag att kliva närmare de få åhörare som var på plats – mot polisens inrådan. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.