Foto: Sofia Börjesson/SVT

Kända ansikten på fredskonferens

Uppdaterad
Publicerad

Dr Denis Mukwege, Margot Wallström, Lill Lindfors och krigskorrespondenten Johanne Hildebrandt – det är några av de kända ansikten som deltar i fredskonferensen som arrangeras i Filadelfiakyrkan i Örebro idag.

Han har tidigare talat i FN, tagit emot FN:s pris för mänskliga rättigheter och varit nominerad till Nobels fredspris, för att nämna några meriter. Nu är han i Örebro och deltar i en fredskonferens i samband med FN-dagen idag den 24:e oktober. Det handlar om den kände chefsläkaren Dr Denis Mukwege som grundat Panzisjukhuset i Kongo-Kinshasa där han hjälper kvinnor som utsatts för brutala övergrepp i inbördeskrigets Kongo.

Deltar i konferensen gör bland annat också FN:s generalsekreterares särskilda representeant i frågor om sexuellt våld tillika utrikesministern Margot Wallström (S) och krigskorrespondenten samt författaren Johanne Hildebrandt. Även artisten Jason ”Timbuktu” Diakité kommer hålla tal under eftermiddagen.

Konferensen pågår under FN-dagen på fredag och mynnar ut i en gala på Örebro slott. Under galan kommer bland annat Lill Lindfors att uppträda. Arrangörer är Örebro kommun, landstinget, universitetet, Rotaryföreningen i Örebro och det internationella nätverket Yennenga.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.