Förre överåklagare Sven-Erik Alhem understryker att det viktigaste är att moskébranden klaras upp. Foto: SVT

Alhem: ”Lita inte på moskébrännarens erkännande”

Uppdaterad
Publicerad

Moskebranden måste få en rättslig lösning, det understryker före detta överåklagare Sven-Erik Alhem. Däremot går det inte att lita på den misstänkte 20-åringens erkännande. ”Det måste finnas stöd i andra uppgifter” menar han.

En första psykiatrisk undersökning har genomförts av den man i 20-årsåldern som sitter häktad misstänkt för att ha anlagt den brand på moskén i Vivalla som ödelade stora delar av byggnaden. Enligt ett intyg från Rättsmedicinalverket kan mannen lida av en allvarlig psykisk störning.

Labilt erkännande kan alltid ändras

Under häktningsförhandlingen spottade och skrek mannen att han inte behövde någon försvarare. Bland annat sa han: ”Jag är den som har gjort brottet – jag får bestämma”. Det är ett erkännande som Sven-Erik Alhem, före detta överåklagare, säger att man inte ska lita på.

Moskébranden i Vivalla

– Det som är viktigt när en person blir misstänkt för en sådan här gärning och kanske är labil, är att man fullt ut utreder om det finns uppgifter som stödjer ett erkännande. Ett labilt erkännande kan alltid ändras. Då måste man ha stöd i andra uppgifter, säger han.

Enligt honom är 20-åringens utspel ett typexempel på ett labilt erkännande.

– Han är i ett starkt behov av en försvarare. Samtidigt måste man se det här som en varningsklocka. Tro inte att ett sådant här labilt erkännande kan räcka för en fällande dom.

Branden måste klaras upp

Rättsmedicinalverkets intyg leder nu till att en större psykiatrisk undersökning ska genomföras, något som Sven-Erik Alhem ser positivt på.

– Det belyses mycket mer i den stora undersökningen hur allvarlig den psykiska störningen är, så det är först därefter man kan säga att den föreligger. Det är jätteviktigt att man kan få belyst något som har betydelse för utredningen, inte minst för den subjektiva sidan i en såhär stor undersökning. Så det är guld värt att få en sådan genomförd och det är näst intill obligatoriskt. 

Och att branden klaras upp är mycket viktigt.

– Moskébranden får inte blir ouppklarad, understryker Sven-Erik Alhem. Det kan annars skapa en förtroendeklyfta till rättsväsendets sätt att klara av den här typen av anfall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Moskébranden i Vivalla

Mer i ämnet