Fetmakirurgi. Foto: TT / SVT

Känsligt läge vid överviktsoperation

Uppdaterad
Publicerad

Vad den som skall opereras har för vikt, vilket kön hen har, eller om denne har någon sjukdom betyder mindre än man tidigare trott när det gäller hur väl en överviktsoperation skall lyckas. Det visar en ny studie vid Universitetssjukhuset i Örebro.

Det är forskaren Erik Stenberg som med sin forskargrupp i en studie där 2507 patienter ingått har analyserat olika faktorer. Patienterna har opererats vid tolv kliniker i Sverige under tre års tid. Studien visar att det finns viktiga saker att ta hänsyn till vid själva operationen för ett bättre resultat.

– Det vi har funnit är att patientrelaterade faktorer sannolikt är av mindre betydelse för risken att utveckla komplikationer än vad man tidigare trott. Det är ett viktigt fynd och skapar en motvikt mot andra studier som lyft fram dessa patientrelaterade faktorer, säger Erik Stenberg, läkare vid kirurgiska klinikerna i Örebro och Lindesberg samt doktorand vid institutionen för medicinska vetenskaper på Örebro Universitet.

De viktigaste resultaten av studien visar att blodsockernivån vid operationstillfället spelar roll och att tarmen försluts på ett visst sätt vid den vanligaste typen av överviktsoperation.

Högt blodsocker ökar risken

Ett högt blodsocker, även om det är inom normalnivåer, ökar riskerna för komplikationer efter en operation. Det har visat sig gälla även patienter utan diabetes, vilket inte tidigare var känt. Resultaten kräver ytterligare studier innan det kan komma till praktisk användning.

Tarmens förslutning av vikt

När det gäller hur tarmen försluts vid en så kallad ”gastric bypass”, där man minskar magsäckens kapacitet genom att flytta tunntarmen, har studien visat på betydelsefulla resultat.

– Vi har även visat att man ska försluta defekterna i tarmens upphängning vid gastric bypass. Detta har inte visats i en randomiserad studie tidigare och har därför fått genomslag i hela världen, säger Erik Stenberg.

Internationell betydelse

Just resultaten kring tarmens upphängning har publicerats i den medicinska tidskriften The Lancet och kommer få stor praktisk betydelse i hela världen, där hundratusentals överviktsoperationer utförs, varav över hälften med metoden gastric bypass.

– Gastric bypass är en stor operation och stor omställning för patienten. Det är därför viktigt att minimera komplikationer i största mån. Vi visar att överviktskirurgi i Sverige står sig mycket väl internationellt sett, säger Erik Stenberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.