Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
För eleverna Wilma, My, Charly och Vanessa på Mellringeskolan är käppdjuren ett uppskattat sätt att komma i rörelse. Foto: Emil Nylén Danielsson/SVT

Käppdjur sätter skolelever i rörelse

Publicerad

Marcus Edin projektleder en satsning som syftar till att få skolelever i rörelse. Efter förslag från eleverna själva tillverkar han nu ”käppdjur” som delas ut på vissa skolor i Örebro.
– För att skapa rörelse behöver vi hitta nya sätt att röra sig på, menar han.

Rörelsesatsningen, som drivs av Riksidrottsförbundet, syftar till att kraftsamla för mer fysisk aktivitet under skoldagen för elever från förskoleklass till sjätte klass. Framförallt för de minst aktiva eleverna.

Marcus Edin samordnar satsningen i Örebrodistriktet och har en nära dialog med skolor och elever om hur satsningen bäst kan utformas på den aktuella skolan. Och det var just eleverna som kom med idén att göra käppdjur.

Krävs nytänkande

Marcus Edin menar att man behöver hitta nya sätt att röra sig på för att locka de som inte tilltalas av de mer traditionella aktiviteterna som finns på alla skolor. När idén om käpphästar kom bestämde han sig för att själv börja tillverka, inte bara hästar, utan en mängd olika djur på käpp.

– Vi hjälper till att tillverka dem då tiden inte alltid finns på skolorna att göra det själva, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer