Karlskoga kommunhus. Foto: Kristian Åkergren/SVT

Karlskoga bryter avtal med rysk vänort

Uppdaterad
Publicerad

Karlskoga kommun säger upp sitt vänortsavtal med den ryska staden Ivangorod. Beslutet fattades på tisdagens kommunfullmäktigemöte.

– Vi måste med en oerhörd tydlighet skicka signaler att invasionen av Ukraina strider mot frihet, demokrati och allt vad vi står för. I dagsläget finns inget annat alternativ för oss än att avsluta samarbetet med vår ryska vänort, säger kommunfullmäktiges ordförande Anna Ragén (M) i ett pressmeddelande.

Karlskoga kommun är en av flera kommuner i landet som haft vänorter i Ryssland men som på grund av det pågående kriget i Ukraina väljer att avbryta det.

– Vi har sett att flera svenska kommuner agerar, och kallade därför ihop samtliga partiföreträdare i Karlskoga och kom överens om att göra ett snabbt ställningstagande, säger kommunstyrelsens ordförande Tony Ring (M) i kommunens pressmeddelande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Örebro län och kriget i Ukraina

Mer i ämnet