Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Tony Ring (M) om den förmånliga sits som Karlskoga kommun sitter i. Foto: SVT

Karlskoga kan göra miljonklipp på elen – högkostnadsskyddet större än elräkningarna

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagseftermiddagen presenterade Karlskoga kommun hur de arbetar med att minska elförbrukningen. Bland annat kommer de sänka temperaturen med en grad i kommunens byggnader.

Samtidigt har kommunen har ett förmånligt elavtal och kan få en dryg miljon kronor mer i högkostnadsskydd än man betalat i elräkningar.

Karlskogas elbesparingar kommer inte innebära några större skillnader för invånaren och de anställda. Julbelysningen har led-lampor och blir kvar, gatubelysningen fortsätter lysa och om vädret tillåter kan till och med stadens konstfrusna utomhusisar spolas upp.

Men man kommer alltså sänka inomhustemperaturen i kommunens fastigheter med en grad. Men det handlar inte om att spara kommunens pengar, man har nämligen ett fast elavtal som är förmånligt.

Prischocken i Örebro län

– Det handlar snarare om att ta vårt ansvar och kanske hjälpa dem som har rörligt elpris, säger Tony Ring (M), kommunstyrelsens ordförande.

Kan gå plus på elen

Karlskoga kommun köper sin el för cirka 40 öre per kWh. När regeringen nu beslutat om ett högkostnadsskydd – som i vårt elområde innebär att man ersätts med 50 öre per förbrukad kWh – betyder det att Karlskoga får 10 öre mer från staten än de betalar för elen.

Förra året förbrukade kommunen cirka 12 miljoner kWh, i slutändan betyder det att Karlskoga kan ersättas med cirka en miljon kronor mer än vad elen kostade dem under året.

Men kommunen sitter bara lugnt fram till sommaren. Då löper nämligen det fasta avtalet ut och kommunen behöver upphandla ett nytt avtal.

– Den lilla vinst vi gör kommer väl till pass när vi ska betala ett rörligt pris efter första juni nästa år, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Prischocken i Örebro län

Mer i ämnet