Foto: Louise Gustavsson/SVT

Karlskoga kommun har stoppat batteriåtervinningen

Uppdaterad
Publicerad

Förra fredagen tog Karlskoga kommun beslutet att stoppa återvinningsföretaget Urecycles verksamhet. Kommunen har efter tillsynsbesök sett att företaget förvarar avfall på ett felaktigt sätt.

Hundratals ton dumpat batteriavfall hittades förra veckan på en åker i Kumla kommun, och nu utreder även Örebro kommun om batteriavfall har dumpats i kommunen. Avfallet ska ha grävts ner av ett företag som har anlitats av Urecycle, ett företag som återvinner 70 procent av Sveriges batterier.

Karlskoga kommun har nu valt att stoppa batteriåtervinningen, men av andra anledningar, något som P4 Örebro var först med att rapportera om.

– Vi har inte fått några signaler om att det kan ha dumpats i vår kommun. Men vi anser att avfall hanterats på ett olämpligt sätt, säger Trond Reimers, miljöchef på Karlskoga kommun, till SVT Nyheter Örebro.

Risk för läckage

Kommunen upplever att företaget har hanterat avfallen på ett felaktigt sätt genom att förvara det i säckar utomhus.

– Det är ingen fara för allmänheten men det finns risk för läckage för farliga ämnen, säger Trond Reimers.

Utökat sin verksamhet

Dessutom anser Karlskoga kommun att företaget har utökat sin verksamhet, utan att anmäla det till kommunen.

– De är anmälningspliktiga. Vi har haft en dialog med företaget och tog beslutet att stoppa verksamheten i fredags. De jobbar på dessa saker så nu får vi vänta tills vi kan starta verksamheten igen, säger Trond Reimers.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Batteriskandalen

Mer i ämnet