Karlskoga kommun sätter in extra säkerhetsvakter för ökad trygghet

Publicerad

En så kallad operativ brottsförebyggande grupp har startats upp i Karlskoga kommun. Bakgrunden är ungdomsgrupperingar som skapat otrygghet för sin omgivning – vilket lett till att man bland annat beslutat om extra ronderingar med säkerhetsvakter.

Den brottsförebyggande gruppen består av representanter från både kommunen och polisen. Den har precis bildats och kommer ha avstämning varje vecka.

– Det beror på vad som händer, vi kommer göra en analys varje vecka och agera med insatser som gör att det är tryggare att vara ute, säger kommunens säkerhetssamordnare Josefine Thelin. 

Två olika gäng

Det ska handla om två grupperingar med ungdomar, varav yngre personer i den ena gruppen, som skapat otrygghet för sin omgivning. Exakt vad det består i vill Josefine Thelin inte svara på, utan hänvisar till polisen.

Redan nu har man fattat beslut om att sätta in extra väktare i västra delarna av Karlskoga, men det är inte bara där man lägger fokus. Målet är att nå ungdomsgrupperingarna och bryta den negativa trenden.

– Det är ju i hela stan som de rör sig, vi har valt att sätta in rondering i västra Karlskoga just nu, för det är där det behövs just nu.

Flera brott senaste tiden

Senaste tiden har flera brott inträffat i Karlskoga, men det är inte dessa händelser som ligger till grund för den nybildade brottsförebyggande gruppen.

– Då hade det här arbetet redan börjat, men självklart påverkar det att det gick snabbare, säger Josefine Thelin.

Flera brott i Karlskoga senaste tiden

Visa

• På fredagskvällen den 13 september rånades en tioåring av en grupp ungdomar på Bråtenskolan i Karlskoga. Enligt polisen ska det ha varit personer i femtonårsåldern som utförde gärningen. De ska ha slagit pojken i huvudet med ett badmintonracket och tagit hans väska. Ungdomsgänget ska ha bestått av både pojkar och flickor.

• Samma fredag skadades två unga män i ett knivbråk, varav en allvarligt. Under natten till torsdagen den här veckan greps och anhölls två personer. Polisen ville under gårdagen inte gå in på vilken ålder det är på de misstänka.

• Under lördagsnatten förra helgen, skadades två ordningsvakter i samband med ett bråk på en krog i Karlskoga. En man i 20-årsåldern greps av polis, misstänkt för våld mot tjänsteman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer