Karlskogaläkaren Henrik Ahlin: ”ST-läkarna är vår viktigaste framtidslösning”

Uppdaterad
Publicerad

På Karolina vårdcentral i Karlskoga sätter man just nu sitt hopp till fyra ST-läkare, och att de ska vilja stanna också när de är färdigutbildade.

– Vi står och faller med att vi får behålla den kompetens vi utbildar, så våra ST-läkare är egentligen vår viktigaste framtidslösning på det här problemet, säger Henrik Ahlin, distriktsläkare på Karolina vårdcentral.

Han har jobbat på vårdcentralen i centrala Karlskoga i 13 år och är en av två fastanställda läkare. Övriga tjänster fylls upp av AT-läkarna, alltså de som gör sin praktiska del av utbildningen innan de kan få sin läkarlegitimation, samt av läkare som kommer in då och då.

– Just nu har vi hjälp av en distriktsläkare som fortsatt efter pensionen, två dagar i veckan, och en pensionerad ortoped, en gynekolog och en hudläkare som kommer med jämna mellanrum. Vi tar också hjälp av hyrläkare och läkare från sjukhuset, säger Henrik Ahlin.

Vården – Val 2022

Sjuksköterskor del av räddningen

Arbetsbelastningen är hög. Det krävs ett pusslande för att få det att gå ihop, och det blir ofta sena kvällar för personalen. Utan den stabila sjuksköterskegruppen skulle det vara ännu tuffare.

– De räddar upp många av våra problem. Vi har också en stabil sekreterarbemanning och vi har en väl utvecklad mottagning för patienter med psykisk ohälsa, säger Henrik Ahlin.

Det behövs fler fastanställda läkare, konstaterar han, men verkligheten är en annan:

– Våra ST-läkare är dem jag sätter hoppet till. Det är där jag lägger min tid och energi.

I klippet berättar distriktsläkaren Henrik Ahlin mer om läget på Karolina vårdcentral i Karlskoga och hur intresset för att bli distriktläkare ser ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vården – Val 2022

Mer i ämnet