Polisen hade ett stort antal resurser på plats i sökandet efter mannen. Foto: SVT

Kissnödiga kriminalvårdaren frias helt efter rymningen i Laxå

Uppdaterad
Publicerad

Det var i juli förra året som en morddömd fånge lyckades rymma från en av kriminalvårdens transporter. Fordonet gjorde ett oanmält stopp eftersom transportledaren behövde kissa. Nu frias transportledaren helt från anklagelserna om tjänstefel då tingsrätten i Örebro anser att han på grund av ”akut kissnödighet var förhindrad att axla ansvaret som transportledare”.

Transporten färdades från en rättspsykiatrisk undersökning i Göteborg till häktet i Sala. Men mellan Finnerödja och Laxå behövde transportledaren kissa – och det var så akut att han inte anmälde stoppet till transportledningen.

Morddömd lyckades rymma

Medan han uträttar sina behov ungefär 30 meter från bilen passade en av fångarna på att rymma – en 25-årig man, numera dömd till 14 års fängelse för mord.

Både transportledaren och kriminalvårdens förare sprang efter rymlingen, som var barfota och fortfarande i handfängsel och midjebälte, men gav upp efter bara 250 meter.

– Jag var helt slut och hade inte orkat brotta ner honom, sa transportledaren under rättegången som hölls den 8 maj.

Den morddömde fången är fortfarande på fri fot.

Frias helt

I dag meddelar Örebro tingsrätt att transportledaren frias helt från anklagelserna om tjänstefel.

Tingsrätten anser att transportledaren inte kan hållas ansvarig för rymningen, eftersom ”tjänstemannen i den rådande situationen av akut kissnödighet var förhindrad att axla ansvaret som transportledare” samt att ”transportledarens uppgifter och ansvar vid sådan akut frånvaro övertas av annan tjänsteman i transportlaget”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Rymningen i Laxå

Mer i ämnet