Foto: Stian Lysberg Solum, Pontus Lundahl/TT

Klart: Anhöriga med antikroppar får besöka vård- och omsorgsboenden

Uppdaterad
Publicerad

Från och med måndag kan den som har antikroppar mot covid-19 besöka sina anhöriga på Örebro kommuns vård- och omsorgsboenden. Men det finns fortfarande råd att följa.

– Vi rekommenderar att besöken sker utomhus, men vid dåligt väder kan besöken förstås ske inomhus, säger Camilla Hofwander på vård- och omsorgsförvaltningen.

Sedan i våras råder besöksförbud på kommunens vård- och omsorgsboenden. Men nu införs ett undantag.

Kommunen öppnar upp för besök efter att socialstyrelsen kommit med råd som innebär att personer med konstaterade antikroppar kan träffa personer som är över 70 år.

Camilla Hofwander är verksamhetschef inom vård- och omsorgsförvaltningen i Örebro kommun kommenterar de nya reglerna.

”Det finns ingen tidsbegränsning för besöken utan de varar så länge den boende så önskar, och vi sätter heller inget maxantal för besökarna, utan utgår från att alla ser till vad den äldre vill och orkar med. Och vill man ge varandra en lång, varm kram så är det helt okej, jag gissar att det kommer att bli mycket kramande”, säger Camilla Hofwander i ett pressmeddelande.

Besök måste bokas

Ett krav är att besökarna ska ha gjort ett antikroppstest som visar att de haft covid-19. Provet får inte vara mer än sex månader gammalt, och det får inte vara ett självtest.

Alla besök måste bokas i förväg. De anhöriga möts av personalen vid entréen och får där information om reglerna på boendet.

”Personalen kommer bland annat att visa var det finns handsprit, eftersom de som kommer kan ha tagit i saker där det kan finnas spår av smitta. Vi kommer också att fråga varje besökare om de har tagit ett antikroppstest och fått svar att de bär på antikroppar”, säger Camilla Hofwander.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.