Möckelngymnasiet i Karlskoga. Foto: SVT

Klart: Gymnasienämnden sparar in miljoner i Karlskoga och Degerfors

Publicerad

Gymnasienämnden har nu enats om att anta den budget som föreslogs redan i december, vilket innebär att 31 tjänster kan försvinna från gymnasie- och vuxenskolan och att uppemot 13 miljoner kronor ska sparas in. Det drabbar främst Svenska För Invandrare, SFI.

I december förra året valde gymnasienämnden för Karlskoga och Degerfors att skjuta upp beslutet om 2019 års internbudget. Efter det politiska maktskiftet ville nämnden ge den nya majoriteten en chans att göra budgetförändringar.

Budgetförslaget skickades på återremiss, men kom sedan tillbaka oförändrat.

– Vi har inte fått någon ökad tilldelning under 2019. Konsekvenserna är att varslen kommer bli av, säger Jonas Bergman Wallin (M), ordförande i gymnasienämnden.

Ska be om mer pengar

I slutet av februari ska gymnasienämnden behandla budgeten för 2020 tillsammans med kommunstyrelsens arbetsutskott. Nämnden har beslutat att be om extrapengar även för i år i samband med det.

– Vi behöver förstärkning redan under 2019, säger Jonas Bergman Wallin.

Bakgrunden till besparingarna är att kommunen byggt upp permanent verksamhet med tillfälliga statsbidrag som kommunen inte längre får, förklarar Bergman Wallin. Främst är det etablerings- och asylbidrag som inte längre betalas ut.

Vårbudgeten kan ge tillskott

I april presenterar regeringen sin vårbudget, vilket möjligen kan innebära nya statsbidrag som kan komma att lindra varslen.

– Vi kan inte vänta två månader till med att se. Vi var tvungna att besluta om en internbudget, säger Jonas Bergman Wallin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Neddragningarna på gymnasieskolan i Karlskoga

Mer i ämnet