Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fågelskådare i Fjugesta menar att klippningen av vass har stört fåglarnas häckning. Foto: SVT

Klippning av vass i Fjugesta störde fåglar

Uppdaterad
Publicerad

Vassen i dammarna vid reningsverket i Fjugesta i Lekebergs kommun var tvungen att klippas. Att det gjordes mitt under fåglarnas häckningstid får naturvänner att reagera kraftigt.

– Det här är våldtäkt på naturen i sin yttersta form, när det gäller just fågellivet, säger Agne Björklund, fågelskådare och styrelseledamot i Västernärkes naturskyddsförening.

Dammarna är egentligen en sorts fortsättning på det lokala reningsverket, men det har också blivit en viktig fågellokal. Upp mot 40 olika arter har observerats på platsen.

Dammarna måste klippas

Eftersom dammarna har en funktion för reningsverket så måste de muddras. För att kunna göra det måste vassen klippas.

– Vi hade en entreprenör inne som skulle klippa vassen på våra badstränder under den här perioden. Då samordnade vi de arbetena, trots att vi var medvetna om att det var häckningsperiod, berättar Adina Lundberg, teknisk chef på Lekebergs kommun.
En plan fanns

– Därför har vi gjort en särskild plan där entreprenören besiktade innan man klippte och också valde att inte klippa på vissa ställen där det fanns häckande fåglar, fortsätter hon.

Fågelvännerna är dock fortfarande bestörta.

– Det här kommer att få konsekvenser för fågellivet framöver. Det kommer att ta tid innan det här hämtas igen, menar Agne Björklund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.