Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Ett spektakulärt skådespel”. Här häpnar Jonas Clason efter timmar av fotande. Foto: SVT

Vårtecknet – här anländer sångsvanarna till Tysslingen: ”Helt makalöst”

Uppdaterad
Publicerad

– Det är en otrolig aktivitet vi ser i år, säger den prisbelönte proffsfotografen Jonas Classon.

Han har rest jorden runt till exotiska platser och fotograferat fåglar. Men ingen plats ligger Jonas Classon närmare om hjärtat än Tysslingen utanför Örebro.

– Det här är kanske det mest spektakulära skådespel vi har i Sverige som naturupplevelse. Det kommer ju gäster från hela Skandinavien hit för att uppleva det här, säger han.

”Ingen vår utan sångsvanen”

Och den som tröttnat på en ovanligt lång och kall vinter, kan nu känna hopp om varmare tider.

– Jag skulle nog säga att sångsvanarnas ankomst är ett mirakel. Det visar hur världen håller samman och att jordens maskineri fortfarande fungerar. Det skulle inte bli vår utan sångsvanens återkomst, menar Jonas Classon.

Sångsvanen hyllas i ny bok

Och just nu är Jonas Classon tillsammans med Anna Froster aktuell med boken ”Sångsvan – Tillbaka i ljuset”, som skildrar sångsvanens resa från att ha varit utrotningshotad till att inte längre vara en ovanlig syn.

Se skådespelet över närkeslätten och Jonas Classons fascination över vad som utspelar sig i klippet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.