Färre busslinjer innebär också färre chaufförer i länet. Foto: Thomas Wedin / SVT

Ett 80-tal personer har sagts upp inför Länstrafikens omläggning

Uppdaterad
Publicerad

Det behövs färre chaufförer i länet när Länstrafiken gör om i sin tidtabell i december och lägger ner flera linjer. Sammanlagt berörs knappt hundra tjänster.

Besparingskrav på totalt 70 miljoner kronor på Länstrafiken i Örebro gör att bolaget från och med 12 december lägger ner flera linjer och gör om sträckningen för andra. Det innebär att 350 000 färre resor blir möjliga under ett normalår då 12,6 miljoner resor sker med kollektivtrafik.

Neddragningen leder också till att drygt 80 personer blivit uppsagda. Främst gäller det anställda på bussdepåerna i Kumla, Askersund och Kopparberg.

Hälften av de som sagts upp har chans att få anställningar direkt på Svealandstrafiken eller på företaget Connect som vunnit upphandlingen för de närmaste tre åren.

– Att människor mister sina jobb är såklart tråkigt, säger Nina Höijer (S) som är ordförande i Länstrafiken Örebro. Dessutom är det beklagligt att vissa passagerare inte kommer att ha kvar sina busslinjer men det handlar samtidigt om linjer där få valt att ta bussen.

Hon hoppas ändå att fler kommer att välja att åka kollektivt i framtiden.

– Vi hade en bra trend innan pandemin – det är bara att hoppas att vi kan komma tillbaka till det igen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Länstrafiken i Örebro län

Mer i ämnet