70 procent av de tillfrågade som arbetar i krogmiljö har uppgett att de under senaste året sett narkotikapåverkade gäster, visar rapporten. Foto: SVT

Stor kartläggning: Knarket på krogen stort problem

Publicerad

Det finns en oro kring narkotikasituationen i krogmiljön i Örebro län. Det visar länsstyrelsens kartläggning som tagits  fram i samverkan med kommuner, polis och krögare. En majoritet av de kroganställda har sett narkotikapåverkade gäster på krogen det senaste året.

Sju länsstyrelser, däribland Örebro, konstaterar i en rapport att förekomst av narkotika i krogmiljö är vanlig.

70 procent av de tillfrågade som arbetar i krogmiljö har uppgett att de under senaste året sett narkotikapåverkade gäster och att det har en negativ påverkan på arbetsmiljö och trygghet.

Samtidigt finns en vilja att komma till rätta med problemen. Samverkan, kompetenshöjning, mer kontroller och tydlig drogpolicy gentemot personal och gäster är några åtgärder som efterfrågas.

– I det förebyggande arbetet är det viktigt att synliggöra vilka värderingar och kunskaper som finns och hur användning och tillgänglighet av narkotika i samband med alkoholutskänkning ser ut, säger Sofia Fosselius, samordnare vid Länsstyrelsen i Örebro län i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.