Foto: SVT

Knölar i bröstet utreds snabbare

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnor i länet som upptäcker en knöl i bröstet utreds snabbare idag än för tre år sen. Då togs remisskravet till Bröstmottagningen på Universitetssjukhuset i Örebro bort för att korta väntetiden.

Under oktober uppmärksammas bröstcancer runt om i världen och kvinnor uppmanas att känna igenom sina bröst efter knölar.

I Region Örebro län behöver den som hittar en knöl i bröstet inte längre gå via vårdcentralen för att få knölen utredd, utan kan vända sig direkt till bröstmottagningen vid kirurgiska kliniken på Universitetssjukhuset i Örebro.

Cancervård Örebro

– Om man mistänker att det är cancer är man välkommen att ringa till våra sjuksköterskor och får en bedömning, säger Leszek Kubalski som är läkarchef på Bröst- och endoktrinsektionen på USÖ.

Läs också: Förseningar på mammografin på grund av personalbrist

Slopat remisskrav

Remisskravet till bröstmottagningen på USÖ slopades för tre år sedan. Tidigare kunde det ta upp emot två månader från det att man kontaktade sin vårdcentral till att man fick komma dit, men möjligheten att vända sig direkt till mottagningen har kortat väntetiden för patienterna.

– Det går mycket fortare. Det är ingen väntetid. Patienter kan få vänta två, tre dagar, men inte längre tid en en vecka.

Från det att patienten kontaktar mottagningen ringer en sjuksköterska upp patienten inom ett par dagar och gör en första bedömning per telefon.

– Då kan de göra en bra bedömning från början om hurvida patienten behöver komma, om hon behöver träffa en bröstkirurg eller gå direkt till mammografi.

Måste gå snabbt

Det sparar mycket tid menar Kubalski. I de flesta fall visar sig knölen vara godartad, men varje år får närmare 9 000 svenskar en bröstcancerdiagnos och sedan den första januari i år har landstingen krav på sig att skynda på vårdförloppet.

I och med att ett standardiserat vårdförlopp för bröstcancer infördes  vid årsskiftet har landstingen numera bara 28 dagar på sig att börja behandla.

– Vi har fyra veckor på oss från att vi träffar patienten vid första besöket. Det gör att det måste gå snabbt och när patienten får tid snabbare hos oss så kan vi börja planera inskrivning och operation i god tid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Cancervård Örebro

Mer i ämnet