Nu startar provtagning för tjock- och ändtarmscancer Foto: SVT

Nu startar provtagning för tjock- och ändtarmscancer

Uppdaterad
Publicerad

Region Örebro län blir en av de första regionerna i landet att utföra screening för att upptäcka tjock- och ändtarmscancer i tid – i syfte att rädda liv.

Personer som är födda 1961 blir först ut med att erbjudas provtagning. De kommer att få ett brev under hösten med ett erbjudande om att lämna avföringsprov för analys, för att se om det finns symptom på potentiell tjock- och ändtarmscancer. Finns det blod i provet blir man kallad till en kameraundersökning av tarmen.

Genom undersökningen kan man avgöra om det verkligen rör sig om tjock- eller ändtarmscancer, och därmed rädda liv.

I ett pressmeddelande skriver Region Örebro län att detta kan förhindra mänskligt lidande ”i form av ett mindre allvarligt sjukdomsförlopp eller att sjukdomen inte utvecklas alls.”

Provtagning vartannat år

Själva screeningprogrammet ska utökas successivt till 2024. Då ska alla män och kvinnor i åldrarna 60–73 vartannat år erbjudas provtagning för att i ett tidigt stadie upptäcka tjock- och ändtarmscancer.

– Vi har varit med så länge på den här resan, nu ska det bli spännande att se hur det faller ut. Men det är också viktigt att säga att trots att screeningen nu finns ska man fortsätta söka sjukvård om man har problem, säger Sofia Borell, sjuksköterska på medicinska kliniken, i pressmeddelandet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Cancervård Örebro

Mer i ämnet