Ingen lång väntan på snörning när Knytgubbarna i Fellingsbro rycker ut. Foto: Jesper Mattsson /SVT

Knytgubbarna förlänger istiden

Uppdaterad
Publicerad

Många flyktingbarn som kommer till Sverige har aldrig sett vintersport i verkligheten. I Fellingsbro har tolv pensionärer gjort så att även de som aldrig sett is förut nu får lära sig att åka skridskor.

Zohra Rahimi och Hava Gadamorova har flytt till Sverige från olika delar av världen. Nu åker de bredvid varandra i ishallen i Fellingsbro.

De är bägge elva år och har just fått låna skridskor och hjälmar av Knytgubbarna som nu hjälper andra barn att snöra på sig skridskorna.

– Jag brukar komma hit nästan varje gång, säger Zohra Rahimi.

Snabba ryck

Knytgubbarna är tolv pensionärer som brukar rycka in som frivilliga när barnen i Fellingsbro ska åka skridsko i skolan och förskolan. Tanken är att barnen ska få betydligt mer tid på isen när inte en ensam lärare ska behöva knyta alla skridskor, och det brukar fungera väl. På lite drygt fem minuter kan en klass vara på isen när Knytgubbarna hjälper till.

Nu har de utökat sin verksamhet.

Orten ställer upp

Fellingsbro är en av många små orter i landet som har tagit emot många flyktingbarn. Och här är de nu välkomna till ishallen, där de får låna skridskor, hjälm och till och med extrasockor.

– Allting är skänkt från Fellingsbroborna. De kom till oss med skridskor. Det bara ramlade in här i höstas, säger Johnny Erixon, som är en av Knytgubbarna.

Många av de barn som får hjälp av pensionärerna har aldrig stått på ett par skridskor tidigare, men de lär sig snabbt.

– En flicka från Eritrea och en från Syrien lärde sig åka skridskor på två – tre gånger. Men de frågade mig hur det blev is. De hade aldrig i hela sitt liv sett is, säger Johnny Erixon.

Uppskattade gubbar

Knytgubbarna får inget betalt – men mycket uppskattning av barnen.

– De ser oss pensionärer som en tillgång i samhället, säger Nils-Göran ”Pliggen” Lindén.

Några av barnen har nu börjat träna med hockeyklubben, medan andra åker för att få prata med kompisar en stund. Sju språk brukar höras i ishallen. När Zohra och Hava sakta åker runt på isen pratar de svenska med varandra, eftersom det är det språk de nu har gemensamt.

Men nästa gång kanske det blir ett mer intensivt pass.

– Jag tycker att det är roligt att spela hockey med killarna, säger Hava Gadamorova.

Vill du spela hockey när du blir större?

– Nej. Då vill jag bli doktor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.