Fyra örebroskolor är med och tävlar vid spisen. Foto: Peter Comstedt / SVT

Kockduell ska locka elever till restaurangprogrammet

Det saknas nästan 5.000 kockar i Sverige och många restauranger har därför svårt att hitta personal. För att informera om yrket och försöka locka grundskoleelever att söka till restaurangprogrammet på gymnasiet, är nu flera Örebroskolor med i den nationella tävlingen Kockduellen.

Tävlingar i matlagning finns i många olika varianter. I dag startade den nationella tävlingen Kockduellen i Örebro, där elever i årskurs nio fick ställa sig vid spisen för att visa sina kunskaper.

Syftet med tävlingen är bland annat att väcka intresse för gymnasiets restaurang- och livsmedelslinjer.

– Idén kom först från Falun som drog igång det här förra året. Det blev ett jättelyckat projekt som fördubblade deras söktryck till utbildningen, säger Maria Nordström, som är utbildningsmäklare på Örebro kommun.

Kyckling på menyn

I samband med dagens duell delades de tävlande upp i lag. Varje lag fick en korg med råvaror och 50 minuter till förfogande. Och det var fullt fokus direkt.

– Vi gör en fylld kyckling med örter och grädde, säger Greta Nyström, som trots att hon inte funderat så mycket, skulle kunna tänka sig att bli kock en dag.

I eleven Christoffer Sandelius lag stod det också kyckling på menyn.

– Ugnsstekt kyckling med klyftpotatis och pepparsås.

Almby skola, Olaus Petri, Mellringeskolan och Engelbrektsskolan är de fyra örebroskolor som deltar i tävlingen. Bästa klass på respektive skola möts i en stadsfinal i januari, innan det är dags för riksfinalen i Stockholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer