Den här tomaten måste tjuvas och det är bladet i grenvecket som ska bort. Foto: Malin Gotlin

Köket fullt av klorofyll

Uppdaterad
Publicerad

Jag var för tidig. I år igen. Nu står jag här med tomatplantor som skjutit i höjden i för trånga krukor och fönster som inte räcker till. Blommar gör de också! Det är ju fantastiskt, men känns för tidigt.

Jag vattnar ofta och mycket, ger dem extra näring och tjuvar dem som behövs. Busktomater behöver inte tjuvas, men de högväxande behöver det. Det är alltså de små extra kvistarna som växer ut i grenvecken mellan blad och stam som ska plockas bort, tjuvas.

Hela köket snart växthus

Ljusgröna tentakler snurrar sig graciöst runt bambukäppen. Jag kan nästan se gurkan, som jag fått i present, växa. Jag fick den för en månad sedan. Då var den mycket liten och beskedlig, nu reser den sig över halva rummet och har börjat spruta ur sig små gurkor. De är än så länge mycket små, men snart förvandlas väl hela köket till ett växthus...

#Viodlar

När man badar i klorofyll och har svårt att få plats med allt man redan har så kan man ju tro att min lust att så skulle avta, men icke. I början av maj petade jag ner frön av melon, gurka, fänkål, palmkål och squash. De har tittat upp hela gänget och måste snart omplanteras och så småningom avhärdas.

Vänj plantorna

Att avhärda är helt enkelt att vänja plantorna vid vädret där ute, som blåst, regn och starkt skolsken. Man ställer ut plantorna lite i taget – börjar med halvskugga i några timmar första dagen och sedan allt fler timmar och så får de smaka på solsken. Efter ungefär en vecka är de redo för ett liv ute. Men man brukar vänta med att plantera ut dem tills risken för nattfrost är förbi, vilket är sådär runt skolavslutningen.

Åter till tomatplantorna. De allra längsta började lida i sina små krukor, så jag har faktiskt omplanterat några. Men stora krukor inne är otympligt så trots att jag inte har några som helst planer på att plantera ut dem än får de helt enkelt en extra lång avhärdningsperiod istället. Om några dagar är det ute på dagen och inne på natten som gäller för dem.

Hur ser det ut hos dig? Svämmar du också över av all växtkraft? Dela gärna med dig av bilder och tips på hur man klarar av den här övergångsperioden när allt står inomhus och det är trångt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#Viodlar

Mer i ämnet