Fredrik Eliasson är kollektivtrafikchef på Länstrafiken Örebro. Foto: Beatrice Emmerik/SVT

Länstrafiken förlorar runt två miljoner kronor varje vecka

Publicerad

Sedan framdörren stängdes på alla Örebros bussar har biljettintäkterna rasat. Länstrafiken förlorar nu ungefär två miljoner kronor – i veckan.

Sedan drygt två veckor tillbaka måste alla passagerare i länet kliva på genom den bakre dörren i bussen. Beslutet togs av Arbetsmiljöverket för att minska risken för att chaufförerna ska smittas av coronaviruset.

Kollektivtrafiken i Örebro län finansieras till 40 procent av biljettintäkter. Nu har intäkterna minskat med totalt 70 procent sedan framdörrarna stängdes, enligt Länstrafiken.

Coronaviruset i Örebro län

Flera orsaker till minskningen

Anledningen till de minskade intäkterna tros dels vara Folkhälsomyndighetens rekommendationer att resa mindre, dels att att resenärer inte betalar för sig efter att framdörrarna stängts.

– Eftersom att man inte behöver validera sin biljett vet vi inte exakt hur många som reser. Men en uppskattning är att runt 20 procent av resenärerna inte köper en biljett i dag, säger Fredrik Eliasson, kollektivtrafikchef på Länstrafiken Örebro.

Hör kollektivtrafikchefen berätta mer om de kommande åtgärderna i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet