Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet svarar Anders Åhrlin (M), kommunalråd i Örebro, på synpunkterna om visitationszoner. Foto: Sami Al-Ansi / SVT

Anders Åhrlin (M): ”Jag vill inte se några visitationszoner i Örebro”

Publicerad

Moderaterna är ett av partierna som vill se visitationszoner. Anders Åhrlin (M), kommunalråd i Örebro, säger att förslaget är ett av flera förslag som syftar till att stoppa den grova kriminaliteten.

 – Jag vill inte se några visitationszoner någonstans i Örebro. Men det är ett verktyg som jag respekterar om polisen och åklagarna gör den bedömningen att nu är det användbart, säger Anders Åhrlin.

Förslaget om visitationszoner finns med i Tidöavtalet, som är en lista på förslag som regeringspartierna och Sverigedemokraterna står bakom.

Kommunpolisen Fredrik Malm anser att det riskerar att bli mer stigmatiserat och mer utpekande om zonerna placeras i områden där det redan finns en känsla av utanförskap. Åhrlin förstår den synpunkten.

– Jag tycker man ska ta in den kommentaren och den åsikten i det arbetet när man utformar visitationszoner. Jag vet att det finns idéer inom mitt parti som handlar om att man ska ha någon typ av integritetsombudsman som ska kunna bevaka det här på olika sätt, säger Anders Åhrlin.

Partierna i kommunledningen har olika syn

I Örebro styr Moderaterna med Socialdemokraterna och Centerpartiet – partier som är emot visitationszoner. Men varken Anders Åhrlin eller kommunstyrelsens ordförande John Johansson (S) säger att det påverkar samarbetet.

Kommer ni från kommunledningen bemöta människors oro?

– Det är klart att om det innebär att det blir en stor oro och att inte polisen gör bedömningen att det här leder framåt så kommer vi givetvis att framföra det till regeringen och hoppas att den lyssnar, säger John Johansson.

I klippet: Så svarar Anders Åhrlin på synpunkterna om visitationszoner.

Om visitationszoner

Visitationszoner finns redan i andra länder. Danmark har använt systemet sedan 2004, och även i England finns det.

Det finns ingen forskning som stödjer visitationszonernas effekt i Danmark, enligt den danska kriminologen David Sausdal. Sveriges justitieminister Gunnar Strömmer (M) menar å andra sidan att det har gjorts  utvärderingar av åtgärderna som använts i landet.

I Tidöavtalet står det att det är en åklagare som ska fatta beslut om att upprätta visitationszoner. Polisen får då rätt att söka efter vapen på människor och i fordon.

Andra förslag i Tidöavtalet är dubbla straff för gängkriminella, anonyma vittnen och vistelseförbund för de som döms för bland annat gängrelaterade brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.