Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fredrik Malm har tidigare arbetat som polis i 27 år. I klippet berättar han om de risker han ser med visitationszoner. Foto: Sami Al-Ansi/SVT

Före detta polisen Fredrik Malm om riskerna med visitationszoner

Uppdaterad
Publicerad

Han arbetade som polis i 27 år, och var bland annat kommunpolis i stadsdelen Vivalla i Örebro. Nu pekar Fredrik Malm ut flera risker med det omdiskuterade politiska förslaget om visitationszoner.

– Jag tror att det blir mer stigmatiserande och mer utpekande, säger han.

När SVT går runt i Vivalla centrum med Fredrik Malm är det flera personer som kommer fram och hälsar. Efter åtta års arbete som kommunpolis i området är han ett välkänt ansikte.

Även om han lämnade polisyrket 2019 så brinner han fortfarande för området som han arbetade i.

Nytt förslag i Tidöavtalet

Ett av förslagen i Tidöavtalet är så kallade visitationszoner. Där ska polisen kunna söka efter illegala vapen och sprängmedel på en viss geografisk plats, under en viss tid. Personer kan där visiteras utan att det finns en konkret brottsmisstanke.

Fredrik Malm anser att polisen redan har verktyg för den typen av visitationer. Han tror att de kriminella kommer att undvika zonerna om det nya systemet blir verklighet.

– Vi märker redan i dag när man har skärpt straffet på vapeninnehav att man inte bär med sig vapen. Men vapen finns någonstans i den absoluta närheten, säger Fredrik Malm.

Polisförbundets medlemmar oroas över att visitationszoner kan skada tilliten till polisen. Fredrik Malm är inne på samma spår.

I klippet: Här är riskerna som Fredrik Malm ser med visitationszoner.

Om visitationszoner

Visitationszoner finns redan i andra länder. Danmark har använt systemet sedan 2004, och även i England finns det.

Det finns ingen forskning som stödjer visitationszonernas effekt i Danmark, enligt den danska kriminologen David Sausdal. Sveriges justitieminister Gunnar Strömmer (M) menar å andra sidan att det har gjorts  utvärderingar av åtgärderna som använts i landet.

I Tidöavtalet står det att det är en åklagare som ska fatta beslut om att upprätta visitationszoner. Polisen får då rätt att söka efter vapen på människor och i fordon.

Andra förslag i Tidöavtalet är dubbla straff för gängkriminella, anonyma vittnen och vistelseförbund för de som döms för bland annat gängrelaterade brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.