Kommunalrådet: ”Det var en fruktansvärd upplevelse”

Uppdaterad
Publicerad

Kommunalrådet Lennart Bondeson (KD) i Örebro är en av dem som fått ta emot hot i sin roll som politiker.

Det var luciadagen 2007. Politikerna i Örebro kommun hade beslutat om en omorganisation inom skolan som innebar att Karlslundskolan skulle läggas ned. I samband med omorganisationen fick Lennart Bondeson (KD) motta ett dödshot.

– En person ringde in till vårt partikansli och hotade mig till livet. Det var en fruktansvärd upplevelse.

”En av de tuffaste händelserna i mitt yrkesliv”

Lennart Bondeson beskriver händelsen som en av de tuffaste i hans liv som politiker. Han hade varit kommunalråd i ett år och ansvarade för barn- och utbildningsfrågor. Kommunalråd är han även i dag. Men sedan händelsen för tio år sedan har han inte upplevt något liknande det dödshot han då fick ta emot.

– Tuffa diskussioner med medborgare är jag van vid. Jag är van vid att argumentera och svara på frågor, men det var något annat när det blev ett direkt hot mot mig som person. Det drabbade naturligtvis mig och min familj också.

Hårdare diskussioner

Bondeson tycker att tonen i diskussionen i det offentliga rummet med förtroendevalda har blivit hårdare nu jämfört med tidigare. Inte minst när det kommer till sociala medier.

– Det är besvärande för demokratin. Oavsett vem det är som är folkvald så behöver vi medborgare som tar ett demokratiskt ansvar och finns med i en kommunledning, opposition eller majoritet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Hot mot politiker

Mer i ämnet