Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Cecilia Albertsson (M) mål är att det ska bli en familjecentral på sikt i Hällefors. Foto: SVT/Viktoria Kvarnbrant/Kristofer Ström

Kommunalrådet i Hällefors: Målet är en fast familjecentral

Publicerad

Tre år efter beslutet ett inrätta en fast familjecentral i Hällefors finns ännu ingen på plats för en sådan. Orsaken är att lokalfrågan inte har gått att lösa.

– Ja, i min mening så har vi ju de facto en familjecentral, fast mer i kommunal regi, säger Cecilia Albertsson (M), kommunstyrelseordförande i Hällefors.

Enligt en sex år gammal överenskommelse mellan Region Örebro län och kommunerna i länet ska det finnas minst en familjecentral i varje kommun.

I Hällefors fattade politikerna 2021 beslut om att starta en familjecentral. Men då krävs en lokal i nära anslutning till vårdcentralen, och det har hittills inte gått att lösa. Ansvaret för frågan är delat mellan regionen och kommunen.

– Vi har gjort det vi kan givet de utmaningar som vi har fått till oss, säger Cecilia Albertsson.

I dag finns minst en familjecentral i åtta av länets kommuner, ytterligare några har en verksamhet som den i Hällefors. Överenskommelsen håller just nu på att ses över.

I klippet förklarar Cecilia Albertsson hur kommunen ser på frågan

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Förskolelärare Anna Thron-Bratt är den som leder verksamheten i Kulturskolans lokaler. Starta klippet för att få veta mer om vad öppna förskolan kan erbjuda och vad den betyder för föräldrarna. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.