John Johansson (S), ordförande i brottsförebyggande rådet i Örebro kommun, menar att säkerheten kring Järntorget behöver ses över. Foto: SVT

Kommunalrådet efter händelsen på Järntorget: ”Behöver ha en översyn”

Uppdaterad
Publicerad

På söndagskvällen skadades en man på den offentliga toaletten på Järntorget. Hur det gick till är inte klarlagt, men polisen utreder händelsen som grov misshandel. De senaste åren har det skett flera våldsbrott på toaletten, och enligt kommunalrådet John Johansson (S) är Järntorget ett område där säkerheten behöver ses över.

John Johansson (S) är ordförande i brottsförebyggande rådet i Örebro kommun. Ansvaret för offentliga toaletter, som den på Järntorget, är det tekniska förvaltningen som har.

– Och just den här åker tekniska förvaltningen ut till två gånger per dag och kollar till.

Det är inte bara den offentliga toaletten som är ett problem, det finns fler ställen runt Järntorget där hela säkerheten behöver ses över, menar han.

Säkerheten behöver ses över

Hur gårdagens händelse gick till, då en man skadades med ett föremål, vill han inte spekulera i. Men efter händelsen behövs det göras en översyn över hur man jobbar med säkerheten.

– Vi behöver först och främst fortsätta dialogen med polisen. Jag kommer kalla samman ett möte med både polis och säkerhetsavdelningen för att diskutera inför sommaren vad vi kan göra och vad som behövs för hela det här området.

Belysning och folk i rörelse

Vad kan det handla om för säkerhetsåtgärder?

– När det gäller att öka tryggheten handlar det om belysning, det handlar om att skapa liv och rörelse. Vi vet att ett öde mörkt torg är mer otrygghets-skapande än ett livfullt belyst torg med mycket människor. Här kan man till exempel jobba med uteserveringar, se till att det rör sig människor på ett naturligt sätt.

Kan det vara aktuellt att stänga offentliga toaletter?

– Framförallt för många människor med funktionsnedsättningar, äldre och barnfamiljer är en offentlig toalett väldigt viktig och nu kommer många turister. Vi behöver mer trygghet och säkerhet, men att stänga offentliga toaletter tror jag inte.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer