Enligt ordförande i programnämnd barn och utbildning, Marlene Jörhag (KD), kom SSFU:s beslut att lägga ner Alsalamskolan som en överraskning. Foto: SVT

Kommunalrådet: ”Vi har inte fått någon förvarning om skolnedläggningen”

Uppdaterad
Publicerad

Beskedet om att Alsalamskolan lägger ner all verksamhet i Örebro har inte föregåtts av någon diskussion med kommunen.

– Det landade på vårt bord idag, konstaterar Marlene Jörhag (KD), ordförande i programnämnd Barn och Utbildning.

Beslutet om att Skandinaviska stiftelsen för utbildning (SSFU) som är huvudman för friskolan Alsalamskolan och Alsalam Fritidshem avvecklar all verksamhet kom som en överraskning. Nu blir det Örebro kommuns uppgift att hitta nya skolor för de 326 elever som drabbas.

Dessutom har verksamheten 78 barn i förskola.

– Våra tjänstemän sitter och arbetar med det här just nu, säger Marlene Jörhag (KD). Det blir ju vårt arbete att lösa det och att se till att skolplikten följs för barnen.

Inventerar platser i andra skolor

SSFU anger preliminär slutdag som den 30 november så det är bråttom att hitta nya skolor.

– Jag kan tyvärr inte säga så mycket just nu mer än att vi försöker att ta reda på vart alla barn är folkbokförda och var i kommunen de bor. Sen inventerar vi om vi kan ha platser någon annanstans.

Blandats ihop med annan stiftelse

Sammanblandningen med Al-Azharstiftelsen som tidigare i år tvingades stänga sina skolor på grund av allvarliga brister ska vara en av anledningarna till att SSFU nu väljer att lägga ner all undervisning och lämna tillbaka tillståndet.

På sin hemsida skriver SSFU:

”SSFU har inget att göra med denna andra stiftelse och tar starkt avstånd från den. Trots det har media sammanblandat uppgifter om

skolorna och det har bland annat publicerats en bild på SSFU:s skola i anslutning till en artikel om den andra stiftelsens skolor. Den negativa uppmärksamhet som nedstängningen av andra skolor har fått i media har därför drabbat SSFU och dess skolelever.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.