Det nya vattentornet Lyra skulle stå klart i år. Men trotjänaren Svampen får fortsätta serva Örebroarna med vatten i minst två år till.

Kommunen backar i upphandlingen om Lyra – igen

Uppdaterad
Publicerad

Turerna kring vattenreservoaren Lyra i Örebro börjar bli många. För andra gången tvingas nu kommunen backa eftersom de inte varit tillräckligt tydliga.

Redan förra hösten skulle den nya vattenreservoaren Lyra vara klar, men konflikter på Tekniska förvaltningen ledde till att bygget inte ens påbörjats.

Nästa hinder kom i januari i år. Då meddelade kommunen att upphandlingen av vem som skulle bygga Lyra hade avbrutis.

Nya vattentornet Lyra

– Det är den tekniska beskrivningen som inte är tillräcklig, sa då Charlotte Nilsson, chef på Vatten och avlopp.

Bristerna gjorde att anbudsgivare inte kunde svara på upphandlingen.

Ny upphandling

En ny upphandlingsprocess drogs igång och där gick NCC ut som vinnare.

Men ett par veckor senare kom nyheten att Skanska hade överklagat upphandlingen.

I samband med detta meddelade kommunens upphandlingschef, Helena Sköld Lövgren, att Lyra skulle stå klar mellan 2022 och 2023.

Tvingas backa igen

Nu meddelar kommunen ytterligare hinder i processen. De har gått igenom anbuden och sett att de saknar svar på detaljer i de tekniska beskrivningarna.

– Detta beror på att vi inte varit tillräckligt tydliga med det som kallas skall-krav. Det handlar om mindre detaljer, men för att det ska vara helt korrekt så kommer vi att göra en ny utvärdering, säger Mimmi Hodzic, enligt ett pressmeddelande.

Örebro kommuns ambition är att den nya upphandlingen ska vara klar innan årsskiftet. Men färdigställandet av Lyra ska inte försenas ytterligare, vattenreservoaren ska fortfarande hinna stå klar till våren 2022, enligt kommunen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nya vattentornet Lyra

Mer i ämnet