Nya vattenreservoaren ”Lyra” av Lars Anfinset vann arkitekttävlingen. Foto: Lars Anfinset

Upphandlingen av försenade vattentornet är klar – bygget kan dra igång i höst

Uppdaterad
Publicerad

Nu är upphandlingen av Örebros nya vattentorn ”Lyra” äntligen klar, efter att ha försenats tidigare i år. Vattentornet beräknas stå klart i årsskiftet 2021-2022.

SVT Nyheter Örebro har tidigare rapporterat om det nya vattentornet som ska byggas i den södra delen av staden och förse örebroarna med vatten. I januari i år avbröts upphandlingen då kommunen insåg att bakgrundsdokumenten inte var tillräckligt utförliga.

Nu är det klart att det är företaget NCC Sverige AB som får uppdraget att bygga vattentornet.

Bygget försenat

Enligt planen ska bygget vara klart årsskiftet 2021-2022, trots tidigare förseningar.

– Tanken var att vi skulle sätta spaden i jorden nu i oktober men nu kanske det blir i början på november. Det kommer inte handla om flera månaders försening utan om några veckor, säger Anders Olsson (C), ordförande i tekniska nämnden, till SVT Nyheter Örebro.

Nytt vattentorn

”Svampen har tjänat Örebro väl och är fortfarande en stabil vattenreservoar, men kommunen växer och Lyra kommer att vara byggd enligt den senaste tekniken, och rymma dubbelt så mycket vatten som Svampen. Det blir ett viktigt steg för att säkra Örebros vattenförsörjning på lång sikt”, säger Mimmi Hodzic, förvaltningschef på Tekniska förvaltningen, i pressmeddelandet.

  • Örebros nuvarande vattenreservoar, Svampen, stod klar 1958 och är i stort behov av renovering. Den renoveringen skulle vara kostsam, samtidigt som det är ett bekymmer att Svampen är ett stort turistmål.
  • Lyra kommer att rymma mycket mer vatten än Svampen, 15 000 kubik mot 9 000 kubikmeter vatten.
  • Lyra är ett skyddsobjekt och blir inte öppet för allmänheten. Det nya tornet blir ca 15-20 meter högt och kommer att ha en diameter på 45 meter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nya vattentornet Lyra

Mer i ämnet