Kommuner åter beredda på flyktingmottagande

Uppdaterad
Publicerad

Ljusnarsberg och Laxå är beredda att kunna ta emot flyktingar från Ukraina om det skulle bli aktuellt. De två kommunerna var bland de som tog emot flest flyktingar per 1000 invånare under 2015.

– Då var det väldigt många som kom på kort tid och som skulle placeras. Det var dåligt med information och väldigt mycket osäkerhet, säger Ewa Leena Johansson (S), kommunstyrelsens ordförande i Ljusnarsberg, om situationen 2015.

Kommunen har redan haft förberedande möten om vad som kan väntas, även om det ännu inte kommit några signaler om behov. Man har bland annat beslutat pausa den planerade försäljningen av Bergsgården, som tidigare fungerat som boende för ensamkommande.

Kriget i Ukraina

Invånare ställde upp

I Laxå har man heller inte fått några indikationer från Migrationsverket, men man har kapacitet att ta emot flyende människor, enligt kommunstyrelsens ordförande.

Hur många tror du ni kan ta emot?

– Det är svårt att säga och beror på hur många som kommer, men vi tar vår andel och det är en naturlig sak att göra när människor flyr från krig på det här sättet, säger Rudolfsson.

Vill få tidiga besked

I Ljusnarsberg är signalen densamma, men samtidigt efterlyser man tidiga signaler från Migrationsverket jämfört med flyktingkrisen 2015.

 – Jag hoppas att det finns en större tydlighet och att vi hjälps åt på ett bra sätt, säger Ewa Leena Johansson (S).

Hör mer om kommunernas beredskap i videoklippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet