Inget utsiktslöst lopp, men framtiden är ändå osäker för Svampen marathon. Foto: Jan Larsson

Konkurrensen hotar lopp på Svampen

Uppdaterad
Publicerad

För andra året i rad var det på Valborgsmässoafton dags för Svampen marathon. Ett lopp vars framtid är osäker, med färre deltagare och som gör uppehåll nästa år.

I år var det 28 anmälda löpare som ägnade en stor del av dagen åt att springa 453 varv runt utsiktsdäcket på Svampen i Örebro. Loppet arrangerades för första gången förra året.

– Det är ungefär hälften mot deltagaratalet i fjol, men jag tror att det kommer att bli banrekord, i alla fall på herrsidan, säger Ola Nordahl, talesperson på IF 114Sport.

Allt fler upplevelselopp

Anledningen till att färre har anmält sig tror han delvis beror på konkurrensen från andra lopp som pågår hela den här helgen. På lördagen genomfördes ett ultramarathon i Tiveden och upplevelseloppet Action Run i centrala Örebro.

– Det har ju poppat upp mycket upplevelselopp. Det är ju flera som pågår den här helgen, både här i Örebro och i Stockholmstrakten. Det blir ju problem för oss när man först sitter och planerar. Då finns det inga andra lopp. Men rätt var det är när man väl skall köra, då har det dykt upp många andra, säger Ola Nordahl.

Gör nu uppehåll

Föreningen kommer nu göra ett uppehåll när det gäller Svampen marathon.

– Sen får vi se om vi tar upp det igen. Vi har väl tänkt lite andra tävlingsvarianter till nästa år. Då blir det nog ultramarathon någonstans i Örebro. Då springer man på tid så långt man hinner. Sen får vi väl se om vi tar upp svampen någon gång i framtiden. Men nästa år ser det ut som det inte blir något här då för oss, säger Ola Nordahl.

Ny chans för de som inte fick plats

I årets startfält fanns många som inte fick plats förra gången det begav sig.

– Vi sa att vi kör i år för de som faktiskt inte fick plats förra året och inte gavs en chans. Hälften av de som av olika orsaker inte kunde i fjol, de är här i år, säger Ola.

Löparna som förutom startsträckan på 66 meter, sedan springer 93 meter per varv, får trots att de springer på ett torn fullt av vatten duscha på annan plats.

Rekordtid för årets segrare

Men i startavgiften ingår en lunch efter avverkat lopp. Som i år kan innebära nya rekordtider. I fjol var bäste herrlöpare norrmannen Gjermund Sörstad från IF Sturla med segertiden 3.07.25.

– Vi har ju en Götalöpare här från Karlstad. André Ragndelind från IF Göta. Han ser ju ut att gå mot segern här, sa Nordahl vid halvelvatiden.

Så han ser ut att kunna nyttja sin lunchkupong?

– Det hinner nog de flesta, säger Ola Nordahl.

Strax efter klockan 13 var André Ragnelind först i mål på hela distansen med tiden 2.58.19.

På damsidan vann Victoria Borg från Vingåker, tävlande för Team UltraSweden LK på tiden 3.50.17.

Förra året var det Frida Södermark från GoIF Tjalve som avverkade 453 varv på tiden 3.39.56.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.