Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Med ett speciellt bolån skulle dubbelt så många unga örebroare ha råd att köpa en egen bostad, i klippet berättar Johanna Bjurskog, bostadspolitisk expert på Riksbyggen. Foto: SVT/TT

Rapport: Få unga vuxna i Örebro har råd att köpa lägenhet

Uppdaterad
Publicerad

Tre av fyra ensamboende örebroare i 20-30-årsåldern har inte möjlighet att kunna köpa sig en egen mindre lägenhet. Det visar en rapport som Riksbyggen nyligen presenterat.

Rapporten visar alltså att 75 procent av de invånare som är i åldern 20-30 år och är ensamboende fortfarande har svårt att kunna köpa en egen mindre lägenhet. Örebro är en av 61 kommuner i landet där det enligt Riksbyggen råder allvarlig ungdomsbostadsbrist.

– Det finns inget officiellt mått för ungdomsbostadsbristen, men ett sätt att visa på svårigheten är möjligheten att köpa sin egen bostad. Vi vet att det ofta finns en korrelation mellan svårighet att köpa bostad och att skaffa en hyresrätt, säger Johanna Bjurskog, bostadspolitisk expert på Riksbyggen.

Saknar sparkapital

Unga vuxna saknar ofta sparkapital och har inte tillräckliga inkomster för att beviljas lån för att köpa en bostad. Många har heller inte tillräckligt lång kötid för ett hyreskontrakt.

– Det är allvarligt eftersom unga vuxna behöver kunna skaffa sig en egen bostad. Allt för många tvingas bo i andra hand, vilket är dyrt och otryggt. Många bor också kvar hos sina föräldrar och det brukar inte vara särskilt uppskattat, varken av den unga eller av föräldrarna.

Sedan 2019 har dock situationen förbättrats något sett över hela landet. Då rådde enligt det beräkningsunderlag Riksbyggen baserat sin rapport på allvarlig ungdomsbostadsbrist i 67 av landets kommuner. Samtidigt har situationen förvärrats då ungdomsbostadsbristen har blivit högre i många drabbade kommuner, enligt rapporten.

Riksbyggen vill som flera andra i branschen se speciellt bolån för unga. Hör Johanna Bjurskog berätta i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.