Kopparbergs bryggeri förberedda för ett brexit

Uppdaterad
Publicerad

När britterna lämnar EU finns det många som blir påverkade. Kopparbergs bryggeri är däremot väl förberedda om brexit skulle slå hårt mot den svenska exporten. 

Redan för tre år sedan när omröstningen om brexit ägde rum började Kopparbergs bryggeri planera en produktion i Storbritannien. I nuläget exporteras fortfarande huvuddelen av det som säljs på den brittiska marknaden från Sverige.  

– Men vi kan enkelt ändra på det så att vi tillverkar det där beroende på utfall och blir det ingen speciellt hård brexit kommer vi fortsätta att exportera från Sverige, säger vd:n Peter Bronsman. 

Peter Bronsman, vd Kopparbergs bryggeri.

Huvudmarknad

För några år sedan hade bryggeriet planer på att bygga ut fabriken i Kopparberg. Men istället valde man att satsa på Storbritannien och bygga ut produktionen där. Hela 60 procent av det som produceras säljs på den brittiska marknaden.

– Det är en så pass viktig fråga att vi måste agera, som vi har gjort de senaste åren. Vi kan inte vänta tills man ser utfallet av brexit. Då kan det vara försent, säger Peter Bronsman.

”Underlätta för handeln”

Förutom Storbritannien har bryggeriet stor marknad i bland annat Spanien och Australien.

– Eftersom vi exporterar till många länder i världen så hoppas vi att det inte blir fler regler, utan att det istället kan underlätta för handeln, säger Fredrik Karlsson, produktionschef på Kopparbergs bryggeri. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.