För många är kosläppet ett säkert vårtecken, men också en chans att umgås, fika och njuta av lantluft.
– Vi har ätit kanelbullar och druckit mjölk från korna, säger 4-åriga Sally innan hon springer iväg för att härma korna som skuttar.
Förutom glada kor bjöds det på kall mjölk och nybakade kanelbullar – en kombo som gick hem hos både små och stora.
En långlivad tradition
Kosläppet på Östra Sågen har blivit en tradition som lockar både återvändare och nyfikna förstagångsbesökare. Vissa för sin egen skull, och andra som familjeaktivitet.
– Det är för barnbarnens skull, säger besökaren Carina. Men kanelbullarna är tio av tio!
Bonden och gårdsägaren Bengt Gustafsson berättar att det han tycker mest om med korna är att de är så personliga.
– Alla är så individuella, och så är de snälla och nyfikna. Tycker om när man kliar dem, det är väldigt mysigt.
En sak Bengt tror många inte har koll på är kornas storlek.
– De väger mellan 600 och 700 kilo, mer än en älg. Det tror jag inte så många vet om, säger han.
Visste du att...
• Kor har nästan 360 graders synfält – de kan alltså se nästan hela vägen runt sig själva utan att vrida på huvudet!
• En ko har 32 tänder, men inte en enda framtand i överkäken. Istället river de av gräset med tungan och underkäkens tänder!
• Kor är riktiga vattendrickare – de kan dricka upp till 200 liter vatten om dagen, nästan lika mycket som ett helt badkar!
• Kor är idisslare och har fyra magar: våmmen, nätmagen, bladmagen och löpmagen.